Mobile menu logo


Slika

20. - 26. svibnja 2024.,
Circolo, Pula

Svaki dan
08.00 - 20.00 h

Sedina & Ivanka: „Librić“ čarobnice i njihove tajne

Sedina & Ivanka: „Librić“ čarobnice i njihove tajne

Kako bi magija opčinila svako dijete na Festivalu dječje knjige „Monte Librić“ – pa nije uzalud središnja tema čarolija! - ove smo godine angažirali „Librić čarobnice“! One su Sedina i Ivanka, mudre dame čije će drevne vještine pomoći publici da bezbrojne slikovnice, romane i stripove doživi na potpuno nov i, naravno, čaroban način.

Sedina i Ivanka pripremile su plesno-pjevni ritual kojeg će svakog dana izvoditi točno u 17 sati i 30 minuta, a nakon njega će se omađijani mališani otisnuti na čudnovato putovanje u svijet knjiga. Tajni recept nećemo otkriti u potpunosti, ali ipak vrijedi kazati da će djeca morati zaplesti prste i namjestiti kuk, a sve uz magične riječi: „Čiriba čiribook!“

No, bit će to tek uvod u ono što slijedi: u kotao pun zagonetnih fraza, u čarobni kovčeg koji se otvara pomoću lozinke, u netom otvorene knjige iz kojih leptiri polijeću, u razne igre riječima uz koje će se djeca otisnuti u potragu za dobrim književnim naslovom, jer će u moru knjiga na „Libriću“ morati pronaći one najbolje. Uz brojna pomagala i pomagače, „Librić“ čarobnice i djeca će istraživati prave čarobne riječi, napitke, plesove ili prah kojim nekim kotao, knjiga ili svakojake druge stvarčice iz njihove radionice postaju nepresušni izvori pravih i dobrih, magičnih naslova. 

Svakog će se dana morati tražiti nove recepture da bi moć bila djelotvorna, a čarolija će biti ponuđena u šiframa, simbolima ili nevidljivim riječima. Zadatak nipošto neće biti lagan, jer se za uspješnu čaroliju moraju poklopiti i razne okolnosti: ima li tog dana dovoljno cipela s vezicama, je li dovoljan broj glava s dugom kosom, kakav je položaj mjeseca i ostalih nebeskih tijela, koji vjetrovi pušu, je li sunčano ili oblačno? Sve to, a i svašta drugo, čini izazov vrlo zahtjevnim i ostavlja dojam da receptu uvijek nešto nedostaje!

Osim što će najmlađima pomagati čarobnice, u skrivanje i otkrivanje naslova uključivat će se i drugi likovi, ponekad više, a najčešće manje raspoloženi za suradnju. Ta će nestašna stvorenja još dodatno sve zakomplicirati raznim zagonetkama i zadacima. Na djeci je hoće li se zamršeno klupko ipak rasplesti i, jednom kad se razriješi mistična zavrzlama, otkriti toliko važan i željeni naslov. Kada se, konačno, na policama „Monte Librića“ pronađe baš ta knjiga, ne preostaje drugo nego krenuti s čitanjem!

Podijelite članak