Mobile menu logo


Slika

20. - 26. svibnja 2024.,
Circolo, Pula

Svaki dan
08.00 - 20.00 h

Kakav prekrasan dan!

Kakav prekrasan dan!

Jedinstvenost Monte Librića nije samo u tome što na osebujan, kreativan i pametan način promiče kulturu čitanja kod najmlađih, pulski Festival dječje knjige, čiji programski koncept pomno oblikuje direktorica Slavica Ćurković, poseban je i po tome što u brojnim svojim programima postaje umjetnička pozornica. Uz književne promocije koje objedinjuju različite umjetničke iskaze, od performansa do cirkuserije, na Libriću gostuju i fantastične predstave, koncerti, a scenska igra postaje živa i na književnim predstavljanjima. U znaku umjetnosti i promocije dijalektalne poezije počela je subota na 17. Montre Libriću, inače šesti dan Festivala, koji na temu „Mitološka bića Istre“ završava sutra u pulskoj Zajednici Talijana Circolo. 

Dan je počeo programom  Librić po našu u kojem je uz Libricu Iris pulska autorica Izabela Bilić-Rovis predstavila svoje dvije knjige uronjene u Istru, njen rodni kraj. Riječ je o knjigama „Čalendar“ i „Čakavčice“ koje donose prekrasnu dijalektalnu poeziju na čakavici.    „Kad radite i stvarate za djecu morate promišljati, uložiti rad i vrijeme, ali i srce i dušu jer bez toga ničega ne bi bilo“, kazala je Izabela Bilić-Rovis. Te njezine riječi i potpuna predanost poetskom izričaju itekako se osjećaju u radovima ove pjesnikinje koji nose iskrenu ljubav prema zavičaju i Istri. Oni za koje Izabela Bilić - Rovis i piše, a to su djeca, su uz njenu poeziju bili i glavni junaci jutrošnjeg predstavljanja. Pozornicu je prepustila djeci, koja su nadahnuto i prirodno kazivala njene mudre, vedre, zavičajem obojane stihove i na kraju dobili ogroman aplauz brojne publike. Da na Libriću postoji pljeskometar sigurni smo da bi ovaj aplauz za učenike Osnovne škole Tone Peruška i Dječjeg vrtića Sunce (u kojem je autorica i zaposlena kao odgajateljica) bio najjači na ovogodišnjem Libriću. Stoga je potrebno spomenuti sve one koji su kazivali stihove na pozornici. Bili su to: Nicola Stepčić, Mateo Jurcan, Noa Orović, Laura Moscarda, Vita Ivanušec, Maša Petrić, Lucija Josipović, Helena Matijaš, Korina Krajcer, Una Adrović, Emili Krbanja, Dora Gojnić, Maša Petrić, Vita Ivanušec i Laura Moscarda, iz fažanskog dječjeg vrtića Sunce, a  skulpturu "Arena" zajedno su izradila sva djeca odgojne skupine "Cvjetići" ovog vrtića uz odgojiteljicu Ljiljanu Folo i Izabelu Bilić-Rovis.

Stihove iz „Čalendara“ kazivali su učenici OŠ Tone Peruška, koji također sa svojim fantastičnim učiteljicama tehničkog i likovnog, Natalijom Carraro i Mirjanom Konta promišljaju zavičajnost. Sve pohvale idu njihovim učenicima, a oni su: Gabriel Križanić, Petar Radolović, Petia Jakopić, Mihael Švić, Matteo Pletikos i David Vretenar.

Prava plesna čarolija bila je i predstava „Beskrilci u oblacima“ autorice i koreografkinje Andree Gotovina, koju su u Librić Teatrinu na terasi Circola izveli članovi Dramskog i plesnog studija INK-a: Lena Devedžić, Mark Marić, Noa Pavlinović, Petra Mohorović, Rina Renier i Zora Cvijanović. Oni su publiku poveli na sugestivno plesno putovanje jednog dana u životu kukaca, negdje u oblacima, ali i na zemlji, tu negdje oko nas. Plesno umijeće, izvedba, dinamika, dramaturgija „Beskrilaca“, a koji djeluju na sceni kao profesionalna plesna skupina i ostavljaju bez daha. Posebno mjesto u predstavi ima i očaravajuća i ambijentalna glazba koju „potpisuje“ Carlos Andres Fagin, kostimografkinja prekrasnih kostima je Desanka Janković, a oblikovatelj rasvjete Dario Družeta. Bivši izvođači i suradnici na pokretu su: Alja Erjavec, Nina Peruško, Karla Medakov, Lana Crnogorčić, Mirjana Andrić, Michelle Salome Kursar, Saša Markovi i Lucija Blagonić.

Ovom divnom nizu dodajmo i glazbeno scensku magiju koju su u petak navečer petog festivalskog dana u programu Librić Teatrina potpisali su Vuk i Ptica, a iza ovog umjetničkog imena kriju se fantastični umjetnici - glazbenik Domagoj Vuković i likovna umjetnica Ana Salopek iz Ogulina. Na magičnoj sceni izveli su audiovizualni performans „Mokoš“ i ispreplićući glazbu i crtež odveli publiku na duboko emotivno putovanje u svijet hrvatske mitološke baštine. Predstava je to koja vas ne ostavlja dugo nakon što ste svjedočili ovoj iskonski umjetničkoj izvedbi. Ukratko: bio je to doživljaj za pamćenje.

Krsnik je bio gost subotnjeg Maštolova Maštolovke Sedine Cerovac. Iz svoje košarice Baka Librić je za Priču za laku noć izabrala knjigu Harriet Muncaster „Mirabela je nestašna“ (V. B. Z.). 

Na večernjoj pozornici Librofonie održan je koncert Čarobna frula unplugged u izvedbi Studija glazbene kreativnosti Čarobna Frula, a polaznike je vodila Tatiana Giorgi. Mladi su glazbenici izveli poznate hitove i oduševili publiku. Još jedan prekrasan dan na 17. Libriću zaključila je Baka Librić. Iz svoje je košarice za Priču za laku noć izabrala knjigu Harriet Muncaster „Mirabela je nestašna“ (V. B. Z.). 

Podijelite članak