Mobile menu logo


Slika

20. - 26. svibnja 2024.,
Circolo, Pula

Svaki dan
08.00 - 20.00 h

Monte Librić je festival za publiku koja raste

Monte Librić je festival za publiku koja raste

Kazališna predstava „Ritorno a Itaca“ (Povratak u Itaku) kazališta La Contrada – Teatro stabile iz Trsta uprizorena je u programu Più che una storia; u Maštolovu na zmajeve sudjelovala su djeca predvođena Maštolovkom Sedinom Cerovac; „Začarane priče“ Laure Samson (Znanje) u Priči za laku noć ispričala je Baka Librić. Bila je to programska završnica sedmog, zadnjeg dana 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige u Puli. Mnoštvo zaigrane i znatiželjne djece na „osmom pulskom brdu knjiga“ bilo je ono što je i u nedjelju bilo isto kao i svih sedam dana ovogodišnjeg Librića, čija je tema „Mitološka bića Istre“ ušla u sve festivalske programe koji su se tijekom cijelog tjedna od 8 do 20 sati održavali u pulskoj zajednici Talijana – Circolo. Jer, Librić i postoji upravo zbog djece i dječje publike s ciljem poticanja na čitanje u kreativnoj atmosferi koja književnost spaja s kazalištem, glazbom, likovnošću, ali i znanošću i sportom. Kada smo već kod sportskih vještina – penjačka stijena na terasi Circola, koju je oslikao pulski dizajner Vedran Štimac, bila je hit među djecom i dokaz da se uz čitanje uvijek može i treba naći vremena za vježbanje.

Ono po čemu će se 17. Librić pamtiti je čarobna pozornica koju je svojim jedinstvenim vilenjačkim rukopisom u duhu prošlih vremena i priča iz narodne predaje osmislio i postavio umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Festivala i knjige „Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina“ (Istarska županija, 2023.) iz koje je proizašla ovogodišnja tema Librića „Mitološka bića Istre“. Ova je bajkovita tema - uronjena u mitološku baštinu i narodnu predaju Hrvatske, ali i mitologiju i svijet legendi uopće -  na 17. Libriću predstavljena kroz više od 70 programa. Svoje je najnovije knjige za djecu u Puli predstavilo više od 20 autora iz Hrvatske i inozemstva, a uz kreativne radionice, održani su i fantastični koncerti, kazališne predstave, performansi i izložbe. Sve to u okružju više od četiri tisuće naslova knjiga za djecu hrvatskih i inozemnih nakladnika.

Ovogodišnji Monte Librić posjetilo je više od 6000 djece, a među njima su bili učenici i predškolci koji su na Festival organizirano dolazili iz cijele Istre i s Kvarnera, a u goste su došla iz Italije.  
Sve skupa: konkretne brojke govore, a fantastična atmosfera potvrđuje da se na 17. Monte Libriću dogodila još jedna uspješna misija zaljubljivanja u čitanje. I ove godine jedinstveni Festival dječje knjige u Puli, kojeg vodi direktorica Slavica Ćurković sa svojom ekipom, osvojio je svoje male čitatelje, i bio važna stepenica na njihovom putu odrastanja u ljubitelje knjige i zaljubljenike u umjetnost. Zato ovogodišnji festivalski dnevnik zaključimo riječima jedne od posjetiteljica Festivala i dobre poznavateljice kulturnih programa u Istri i Hrvatskoj, koja kaže: „Ako postoji festival koji zaista ima smisla u svim svojim organizacijskim i produkcijskim segmentima i zaista radi za publiku koja raste - to je Monte Librić“.

Podijelite članak