Monte Librić & MDF: Knjige su ljeti u Šibeniku

Dugogodišnja suradnja dvije jedinstvene manifestacije, Festivala dječje knjige Monte Librić i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, dobila je 2020. novu, širu, svakako i drugačiju formu. Od tog lipnja, pa tako redovito, Monte Librić je, u daleko većem obujmu nego ranije, neizostavni dio šibenskog MDF-a, višedesetljetnog događaja u čijem fokusu jeste kazališna umjetnost, ali to ne znači kako se zanemaruju glazbena i likovna, te naravno književnost. 
Nema, uostalom, kazališnog komada – izuzimajući neverbalni teatar, ali on je svakako namijenjen starijoj publici – bez dramskog teksta ili adaptacije proznog, pa je konekcija Pule i Šibenika u ovom slučaju još čvršća i poželjnija, na zadovoljstvo publike iz Dalmacije koja je svojom brojnošću i interesom opravdala povezivanje.

Za tu, šezdesetu godišnjicu MDF-a, Monte Librić je, osim naravno knjiga, pripremio i sada uobičajene i prepoznatljive štandove nazvane „Faustusi“ zbog toga što podsjećaju na znameniti padobran velikog Šibenčanina Fausta Vrančića. 
Tog, nazovimo ga, nultog ljeta za dugu suradnju, njima je na Trg Ivana Pavla II, poznat i kao Mala loža, „spušteno“ gotovo 2.000 knjiga pedesetak hrvatskih nakladnika. Kako, naravno, misija Monte Librića nije tek puka trgovina, niti je MDF mjesto za samo nju, osmišljen je niz drugih sadržaja: od razgovora sa autorima i autoricama, preko radionica, pa do glazbeno-scenskih nastupa i performansa.
Nakon Male lože, Librić se preselio samo malo dalje ili – kako se već kome sviđa – još bliže centru zbivanja na Međunarodnom dječjem festivalu: u Perivoj Roberta Visianija, točnije centralni, najpoznatiji šibenski park koji je svojom pozicijom, strukturom i ambijentalnošću Libriću dao još atraktivniju dimenziju.

Slijedeći u Puli provjereni koncept - istraživanje svih izvan literarnih sadržaja koji doprinose popularizaciji knjige i čitanja – Monte Librić i MDF su pronašli mogućnosti spajanja književnosti, kazališne i glazbene umjetnosti na suptilan i zanimljiv način. Tako su se preplele želja Librića da male gledatelje i gledateljice pretvara u čitatelje i čitateljice, sa željom MDF-a da od čitatelja i čitateljica dobije još publike na ovome, po mnogo čemu jedinstvenom kazališnom i izvedbenom festivalu.
Dugogodišnji, povremeno i zajednički rad Festivala dječje knjige Monte Librić i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku s najvažnijom i najzahtjevnijom, dakle najmlađom publikom, rezultirao je novim umjetničkim atrakcijama i spajanjem kazališta i književnosti u gradu koji jeste, baš kao i Pula, i inspiracija i kulisa u jednom. I, naravno, još mnogo toga što će tek trebati otkrivati svakog lipnja kada Librić ide na put.