Festival dječje knjige Monte Librić, održao se od 22. do 28. svibnja u prostorijama Zajednice Talijana Pula.  Jedina književna manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, nakon dvije godine rada u izvanrednim uvjetima i na lokacijama na kojima je bilo moguće poštovati epidemiološke mjere, vratila se u Circolo u kojem su se mnogobrojni programi mogli odvijati u punom kapacitetu, na radost polaznika i polaznica Librića. 
Centralna tema šesnaestog izdanja Festivala dječje knjige – na kojem je sudjelovao i rekordan broja nakladnika, uz izuzetan izbor knjiga na talijanskom jeziku i popuste na neke naslove do čak 70 posto! - je bila „Čarolija“ i zahvaljujući njoj publika Monte Librića nije samo otkrivala književne čarolije, već će na različite, kreativne i zabavne načine bila u prilici stvarati vlastite. 
Programskim obujmom uvećani Monte Librić ugostili smo autore i autorice iz Hrvatske i Europe, glazbenike i ilustratore, prikazali brojne  dječje predstave,  iluzionističke i cirkuske izvedbe, filmske projekcije, te povremeno pretvarali Circolo u glazbeni studio za najmlađe. Uz sve to premijerno smo održali i “Mali sajam ilustracija” na kojem su svoje potpisane radove predstavili hrvatski ilustratori i ilustratorice. 
Pored brojnih novosti na Libriću, cilj je ostao uvijek isti: probuditi kod djece ljubav prema književnosti na inovativan i kreativan način, te im pomoći da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Sukladno tome pripremljeni su i različiti edukativni sadržaji kako za – očekivano - najmlađe, tako i za roditelje, odgajatelje i učitelje. 

PIKNIK S AUTOROM 

Okosnica programa i ovoga je puta bio poznati program Piknik s autorom u kojem su se predstavili novi naslovi autora i autorica. Ove godine prikazivali smo  čudnovate, tajanstvene i bajkovite svjetove pa smo odabrali i takve naslove. Ines Marciuš Kruljac i  Jasmina Kosanović predstavile su slikovnicu Djed i vještica. Roman Simić i Manuel Šumberac došli su s trećom epizodom serijala o dječaku Juri; Jura i klupko laži. Ana Kosanović govorila je o Kuharici za male čarobnjake, a Josip Čekolj pojavio se s romanom Hahari na dnu mulja. Svoj prvijenac Kako biti najjači predstavila je Nena Pavelić, a Srebrenka Peregrin i Erika Katačić Kožić, u formi storytellinga  predstavile su knjigu Bajkarenje. Nataša Ozmec i Zdenko Bašić na poseban način govorili su o slikovnici MI: dio smo svega i sve je dio nas, a Zdenko Bašić samostalno je predstavio svoju interaktivnu digitalnu knjigu Sjeverozapadni vjetar. 
 

Posebno je biti zanimljivo gostovanje pjevača i tekstopisca grupe Hladno pivo, Mile Kekina. U širokom opusu njegovih vještina i kreacija našla se i slikovnica Mala. Još jedno neobično ime bilo je na popisu ovogodišnjih autora: Boris Dežulović koji se pojavio sa svojim prvim romanom za djecu Život i snoviđenja neustrašivog žohara Zaštomira. Posebno nas je razveselilo gostovanje pulskog autora Vibora Juhasa i predstavljanje slikovnice Ema je sama čiji je tekst napisala Vanja Marković. Razgovore s autorima i autoricama te o njihovim djelima, ali i drugim autorskim sklonostima, razgovarale su Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac. One su bile u ulozi Librić čarobnica te svakodnevno djeci dijelile dozu čarolije za čitanje, a ključ je, naravno bio, u čarobnim riječima „Čiriba čiribook“. Također, svakog su poslijepodneva, za djecu s roditeljima i pratnjom, na terasi Circola izvodile program nazvan „Čarolija za čitanje“. Tako su pomogle djeci da bezbrojne slikovnice, romane i stripove dožive na potpuno nov način. 

Iz Velike Britanije stigao nam je poznati i nagrađivani autor David Litchfield koji je impresionirao publiku glazbenim showom Medo i klavir.  
 

TALIJANSKI PROGRAM - PIÙ CHE UNA STORIA

Kao i svake godine, Festival dječje knjige Monte Librić posebno je njegovao dvojezičnu komponentu kroz tradicionalni program „Piύ che una storia“ koji se realizira u partnerstvu sa Zajednicom Talijana Pula. Svake godine članice programskog odbora: Tamara Brussich i Liana Diković kreiraju talijanski program koji za nas ima veliki značaj. Ove godine taj program iznimno je bio bogat, a uz talijanske autore Davida Conatija, Gianlucu Passarellija, Elisu Cordioli i Isabellu Salmoriago, predstavili smo i veliki izbor literature na talijanskom jeziku. U programu Librić teatrino/storytelling Petra Blašković ispripovijedala je priču La caseta del porcospin i održala nekoliko radionica na istroventskom dijalektu. Elisa Cordioli predstavila se kamishibai tehnikom pripovijedanja, a Isabella Salmoriago  predstavila je autorsku slikovnicu Il re dell bosco.U programu Librić teatrino nastupilo je tršćansko kazalište Miela Bonawentura s predstavom La bottega della buonanotte. 

 

SCENSKI PROGRAMI i RADIONICE 

Između književnih promocija Monte Librić obilovao je i brojnim radionicama. U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula realizirali smo kemijske čarolije kroz radionice Hokus Pokus, a u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti kreirali smo  radionicu Kabinet čuda. Crtačke radionice organizirali smo s pulskim ilustratorima Viborom Juhasom i Vedranom Štimcem, a literarne radionice ostvarili smo  u suradnji s mnogim partnerima poput Gradske knjižnice i čitaonice Pula, te samim autorima i autoricama.  Na terasi Circola, od naših „Faustusa“ – štandova za knjige, stvorili smo trg te izložili potpisane ilustracije, razglednice, karte i umjetničke predmete mahom mladih ali nagrađivanih hrvatskih autora. 

Program pod naslovom Librić teatrino bio je iznimno sadržajan, ali i raznolik. U njemu je izvedena predstava Šumica Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik, zatim nastupio je Domagoj Ivanković u ulozi Magic Dode – mađioničara za ozbiljne slučajeve, pa zatim predstava Put u svemir Nuty scientistsa, te Čitam, sviram, čarobiram u izvedbi mađioničara Stefana. Jedan od noviteta bio je je storytelling, točnije cijeli niz događaja u toj, zahtjevnoj formi: Lijepe naše bajke u izvedbi Srebrenke Peregrin i Erike Katačić Kožić. U programu Librofonia održan je koncert „Čarobne frule“, a F kao film – ostvarili smo u suradnji s Pula Film Festivalom i Državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom – te prikazali klasično djelo domaće kinematografije za djecu: Tajna starog tavana. Svaki festivalski dan tradicionalno je završio Pričom za laku noć popularne Bake Librić. 

SAJAM DJEČJE KNJIGE 

Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovalo je najviše nakladnika do sada. Gotovo 80 izdavača izložilo je više od 5.000 naslova. Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključivao je velik broj manjih izdavača, koji su prvi put sudjelovali na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku, a posredstvom tršćanske knjižare Nero su Bianco. Knjige su bile snižene i više od 70%, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije.        

   
POSJEĆENOST FESTIVALA I MEDIJSKA PRAĆENOST 

Procjenjuje se da je festival posjetilo otprilike 10.000 ljudi, što uključuje i sve vrtiće i osnovne škole iz Pule, njezine okolice, ali i šire iz Istre te Rijeke. Medijske suradnje ostvarene su s lokalnim predstavnicima medijskih kuća (Glas Istre, TV Nova Pula, Radio Maestral, Istra24) te s 24sata s kojima je realiziran festivalski podlistak distribuiran kroz novinu 24 sata. 

Festivalske fotografije dostupne su na internet stranici Monte Librića:  https://www.montelibric.hr/hr/sajam/galerija/ 

 

Autori


Nakladnici

GOLDEN MARKETING-TEHNIČKA KNJIGA
GRADSKA KNJIŽNICA PAZIN
KRŠĆANSKA SADAŠNJOST
LIBRERIA NERO SU BIANCO
MAJA ČERLJENKO
NERETVA
SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI
UDRUGA SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI
UMJETNIČKA ORGANIZACIJA OAZA